РЕЗУЛЬТАТИ ВОСЬМОЇ ФОКУС-ГРУПИ «МОНІТОРИНГ ЗМІН У МИТНІЙ СФЕРІ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАПРОВАДЖЕННЯМ В УКРАЇНІ ВОЄННОГО СТАНУ»

17 грудня 2022 року Асоціація митних брокерів України провела фокус-групову дискусію щодо чинних умов здійснення експортно-імпортних операцій, оформлення транзитних вантажів, взаємодії з представниками Держмитслужби.

Учасники дискусії – митні брокери – звернули увагу на об’єктивні та суб’єктивні чинники, які призвели до суттєвого скорочення обсягу зовнішньоекономічної діяльності й відповідно – зниження попиту на митно-брокерські послуги в Україні.

Щодо оформлення експортних операцій: протягом останнього часу учасники дискусії не спостерігають змін при здійсненні оформлень товарів. Представники малого та середнього бізнесу не користуються системою NCTS під час офомлення товарів у режимі «експорт», так як це вимагає резерву додаткових коштів або покупки додаткової декларації Т1 у гаранта.

Основне питання, яке, на думку учасників ФГД, потребує негайного вирішення – це визначення митної вартості та чимала кількість митних оглядів, які наразі ініціюються митними органами.

Учасники групи звернули увагу, що оформлення товару в режимі «імпорт» часто відбувається «за таблицями». Тобто представники митних органів використовують наявні табличні дані та приймають рішення з приводу митної вартості на конкретно ввезений товар, що виконує, на думку представників бізнесу, передусім функцію наповнення бюджету.

Затримки в оформленні імпортних операцій відбуваються також у зв`язку з об`єктивними причинамиповітряні тривоги, вимкнення світла (не всі митні пости оснащені засобами безперебійного живлення). Проте учасники дискусії зазначили, що у таких ситуаціях митники йдуть на зустріч – беруть декларації в оформлення та оперативно відпускають клієнтів.

Митні брокери вважають, що дійсним спрощенням є оформлення товарів за деклараціями типу ЕА. У перспективі замість ЕА планується застосування декларації типу АА за умови оформлення декларації Т1 європейським гарантом. За відсутності декларації Т1 необхідною умовою є заїзд машини на термінал, що нівелює спрощення. Залишається актуальним питання вартості оформлення Т1 та отримання спрощень митними брокерами.

Митні брокери планують отримувати спрощення на застосування загальної гарантії з пільгами, щоб мати можливість продовжувати оформлювати машини без заїзду на термінал, проте потребують допомоги у заповненні заявки для Державної митної служби України. Таку допомогу та підтримку митні брокери сподіваються отримувати від профільних Асоціацій.

Це була остання фокус-група, яку Асоціація провела в цьому році.

Ми дякуємо всім небайдужим колегам, які долучалися до наших заходів.

Про подальші зустрічі буде повідомлено додатково.

Будемо раді бачити Вас серед учасників наших наступних заходів.

РЕЗУЛЬТАТИ СЬОМОЇ ФОКУС-ГРУПИ «МОНІТОРИНГ ЗМІН У МИТНІЙ СФЕРІ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАПРОВАДЖЕННЯМ В УКРАЇНІ ВОЄННОГО СТАНУ»

РЕЗУЛЬТАТИ ШОСТОЇ ФОКУС-ГРУПИ «МОНІТОРИНГ ЗМІН У МИТНІЙ СФЕРІ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАПРОВАДЖЕННЯМ В УКРАЇНІ ВОЄННОГО СТАНУ»

РЕЗУЛЬТАТИ П’ЯТОЇ ФОКУС-ГРУПИ «МОНІТОРИНГ ЗМІН У МИТНІЙ СФЕРІ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАПРОВАДЖЕННЯМ В УКРАЇНІ ВОЄННОГО СТАНУ»

РЕЗУЛЬТАТИ ЧЕТВЕРТОЇ ФОКУС-ГРУПИ «МОНІТОРИНГ ЗМІН У МИТНІЙ СФЕРІ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАПРОВАДЖЕННЯМ В УКРАЇНІ ВОЄННОГО СТАНУ»

РЕЗУЛЬТАТИ ТРЕТЬОЇ ФОКУС-ГРУПИ «МОНІТОРИНГ ЗМІН У МИТНІЙ СФЕРІ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАПРОВАДЖЕННЯМ В УКРАЇНІ ВОЄННОГО СТАНУ»

РЕЗУЛЬТАТИ ДРУГОЇ ФОКУС-ГРУПИ «МОНІТОРИНГ ЗМІН У МИТНІЙ СФЕРІ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАПРОВАДЖЕННЯМ В УКРАЇНІ ВОЄННОГО СТАНУ»

РЕЗУЛЬТАТИ ПЕРШОЇ ФОКУС-ГРУПИ «МОНІТОРИНГ ЗМІН У МИТНІЙ СФЕРІ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАПРОВАДЖЕННЯМ В УКРАЇНІ ВОЄННОГО СТАНУ»

Telegram | Facebook | Site | Linked In

Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту Підтримка «Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю» за сприяння Європейського Союзу (https://ec.europa.eu/info/aid-development-cooperation-fundamental-rights_en), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Асоціації митних брокерів України і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.