РЕЗУЛЬТАТИ ЧЕТВЕРТОЇ ФОКУС-ГРУПИ «МОНІТОРИНГ ЗМІН У МИТНІЙ СФЕРІ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАПРОВАДЖЕННЯМ В УКРАЇНІ ВОЄННОГО СТАНУ»

28 жовтня 2022 року Асоціація митних брокерів України провела фокус-групову дискусію щодо чинних умов здійснення експортно-імпортних операцій, оформлення транзитних вантажів у системі NCTS, отримання статусу АЕО.

Митні брокери звернули увагу на об’єктивні чинники, які призвели до суттєвого скорочення обсягу зовнішньоекономічної діяльності й відповідно – зниження попиту на митно-брокерські послуги в Україні.

Учасники зазначили, що кількість експортних операцій суттєво зменшилася, порівняно довоєнним періодом, проте і до цього кількість таких поставок у компаній-учасників фокус-групи була невеликою.

Щодо здійснення оформлення вантажів у режимі «імпорт» митні брокери  звернули увагу на складнощі, з якими стикаються у повсякденній роботі:

  • зростання кількості митних оглядів з жовтня 2022 року, що зумовлює необхідність заїзду вантажів на термінали – як наслідок додаткові часові та матеріальні витрати, які ускладнюють логістику вантажів;
  • митні огляди однорідних товарів (повторне зважування вантажу);
  • неможливість здійснювати оплату митних платежів одразу із застосуванням преференцій при оформленні декларацій у режимі ІМ40ЕА, що тягне за собою необхідність часткового повернення коштів з рахунків митних органів;
  • значні черги на кордонах;
  • питання підтвердження митної вартості.

Стосовно взаємодії з митними органами учасники зазначили, що на початковому етапі роботи в умовах війни взаємодія з митними органами здебільшого відбувалася в режимі онлайн та була насправді на високому рівні. Проте останнім часом проводити оформлення товарів стає дедалі важче через вищезазначені причини. Інколи відчувається упереджене ставлення до митних брокерів заздалегідь як до порушників митних правил. Натомість брокери намагаються налагоджувати ефективну комунікацію з митними органами та у підсумку надавати відповідний сервіс суб`єктам ЗЕД.

З приводу роботи кур`єрських служб: з початку повномасштабного вторгнення росії в Україні майже одразу відновила роботу лише Нова Пошта.Meest express переїхали до Львова; UPS, TNT, DHL припинили роботу в Україні. Це зумовило ускладнення роботи та необхідність перебудови логістики постачання.

Щодо отримання статусу АЕО: бізнес розуміє безумовні статусність та спрощення, які він надає. Водночас учасники ФГД звернули увагу на незрозумілість процедури та складність отримання статусу для більшості підприємств України, зазначаючи, що перелік підприємств, які вже отримали статус АЕО в Україні,занадто обмежений.

Від профільних Асоціацій очікується сприяння та допомога у отриманні спрощень, які надає статус АЕО.

РЕЗУЛЬТАТИ ТРЕТЬОЇ ФОКУС-ГРУПИ «МОНІТОРИНГ ЗМІН У МИТНІЙ СФЕРІ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАПРОВАДЖЕННЯМ В УКРАЇНІ ВОЄННОГО СТАНУ»

Такі фокус-групові дискусії АМБУ планує проводити щомісяця з метою моніторингу змін у митній сфері, пов’язаних із запровадженням в Україні воєнного стану.

Якщо Ви бажаєте долучитися до обговорення – направте нам запит на e-mail: info@ambu.org.ua, або зателефонуйте: +380953046894

Будемо раді бачити Вас серед учасників наших наступних заходів.

РЕЗУЛЬТАТИ П’ЯТОЇ ФОКУС-ГРУПИ «МОНІТОРИНГ ЗМІН У МИТНІЙ СФЕРІ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАПРОВАДЖЕННЯМ В УКРАЇНІ ВОЄННОГО СТАНУ»

Telegram | Facebook | Site | Linked In

Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту Підтримка «Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю» за сприяння Європейського Союзу (https://ec.europa.eu/info/aid-development-cooperation-fundamental-rights_en), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Асоціації митних брокерів України і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.