РЕЗУЛЬТАТИ ТРЕТЬОЇ ФОКУС-ГРУПИ «МОНІТОРИНГ ЗМІН У МИТНІЙ СФЕРІ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАПРОВАДЖЕННЯМ В УКРАЇНІ ВОЄННОГО СТАНУ»

21 жовтня 2022 року Асоціація митних брокерів України провела фокус-групову дискусію щодо чинних умов здійснення експортно-імпортних операцій, оформлення транзитних вантажів у системі NCTS, правила ведення митно-брокерської діяльності.

До групи приєднався Москаленко Олександр Петрович – директор Департаменту митної політики Міністерства фінансів України.

Учасники дискусії – митні брокери, національні експерти з питань митної політики – звернули увагу на об’єктивні чинники, які призвели до суттєвого скорочення обсягу зовнішньоекономічної діяльності й відповідно – зниження попиту на митно-брокерські послуги в Україні. Однією із найбільш нагальних проблем є низька пропускна спроможність міжнародних автомобільних пунктів пропуску. Враховуючи об’єктивні умови, зокрема неможливість залучення під час війни значних інвестицій задля розбудови належної інфраструктури поряд із західним кордоном України, перспективи вирішення цієї проблеми експерти оцінюють вкрай стримано.

Наразі 80% експорту товарів з України – аграрна продукція. Чинниками, які гальмують її вивіз, є ретельний контроль з європейської сторони, а також обмежена пропускна спроможність прикордонних постів на західному кордоні України. Адже вони не були розраховані на нинішні обсяги аграрної продукції.

З метою оптимізації логістики експорту вантажів через європейські країни, одна з пропозицій перевізникам- обирати менш популярні та менш завантажені пункти пропуску, якщо товари не потребують додаткових видів контролю (фіто-санітарний, ветеринарний). Також варто звертати увагу на кількість сканерів на пунктах пропуску, можливість перевезення товарів через МАПП за ваговим параметром: після початку воєнних дій деякі пункти пропуску, які пропускали вантажі лише до 3 тонн, наразі пропускають товари до 7 тонн.

Щодо міжнародного застосування NCTS в Україні: бізнес розуміє безумовні переваги у роботі системи, деякі учасники групи вже почали працювати над подачею декларацій Т1 в Україні. Перед оформленням декларації Т1 важливо впевнитись у наявності представництва гаранта в країні, де буде подаватися декларація Т1, а також у можливості забезпечити гарантією кожну окрему поставку.

Учасники групи обговорили питання кваліфікації брокерів та правила ведення митно-брокерської діяльності.

Щодо пропозицій:

  • обов`язковий екзамен, який підтверджує кваліфікацію агентів з митного оформлення без необхідності навчання на профільних курсах;
  • підтвердження кваліфікації агентами через певний час ведення митно-брокерської діяльності (додатково визначити термін та умови);
  • зняття відповідальності з компанії за індивідуальні помилки певних агентів.

РЕЗУЛЬТАТИ ДРУГОЇ ФОКУС-ГРУПИ «МОНІТОРИНГ ЗМІН У МИТНІЙ СФЕРІ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАПРОВАДЖЕННЯМ В УКРАЇНІ ВОЄННОГО СТАНУ»

Такі фокус-групові дискусії АМБУ планує проводити щомісяця з метою моніторингу змін у митній сфері, пов’язаних із запровадженням в Україні воєнного стану.

Якщо Ви бажаєте долучитися до обговорення – направте нам запит на  e-mail: info@ambu.org.ua, або зателефонуйте: +380953046894

Будемо раді бачити Вас серед учасників наших наступних заходів.

РЕЗУЛЬТАТИ ЧЕТВЕРТОЇ ФОКУС-ГРУПИ «МОНІТОРИНГ ЗМІН У МИТНІЙ СФЕРІ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАПРОВАДЖЕННЯМ В УКРАЇНІ ВОЄННОГО СТАНУ»

Telegram | Facebook | Site | Linked In

Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту Підтримка «Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю» за сприяння Європейського Союзу (https://ec.europa.eu/info/aid-development-cooperation-fundamental-rights_en), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Асоціації митних брокерів України і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.