РЕЗУЛЬТАТИ ШОСТОЇ ФОКУС-ГРУПИ «МОНІТОРИНГ ЗМІН У МИТНІЙ СФЕРІ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАПРОВАДЖЕННЯМ В УКРАЇНІ ВОЄННОГО СТАНУ»

 

02 грудня 2022 року Асоціація митних брокерів України провела фокус-групову дискусію щодо чинних умов здійснення експортно-імпортних операцій, оформлення транзитних вантажів у системі NCTS, правила ведення митно-брокерської діяльності.

Учасники заходу звернули увагу, що оформлювати вантажі у режимі «експорт» з початку воєнної агресії росії в Україні в цілому стало легше – зменшилась кількість формальностей. Проблеми залишаються з перетином кордону через високу завантаженість автомобільних пунктів пропуску. Отож митним органам варто було б перейти до реальних дій задля здійснення спільного митного контролю, що значно пришвидшило б процес митного оформлення вантажів на кордоні. Збільшення кількості митних працівників на кордоні також сприяло би пришвидшенню оформлення вантажів.

Щодо оформлень вантажів у режимі «імпорт». Одним з найбільш актуальних питань є митне оформлення генераторів, визначення терміну «системи безперебійного живлення»: на деяких митницях відбувалися затримки під час оформлення таких вантажів. Визначення митної вартості залишається непрозорим, у тому числі при ввезенні товарів із преференціями.

Чимало непорозумінь між бізнесом і митними органами виникає під час оформлення товарів у митних режимах «тимчасове ввезення» та «тимчасове вивезення». Адже у зв`язку з війною терміни, на які ввозяться та вивозяться товари, продовжуються до завершення дії воєнного стану. Проте є факти, коли Київська митниця вимагала від суб`єкта ЗЕД пояснення та намагалась його притягнути до адміністративної відповідальності.

Стосовно взаємодії з митними органами учасники ФГД зазначили про чималі перешкоди у комунікації: не працюють контактні телефони, необхідність офіційного звернення із запитами, при цьому відповіді на звернення доводиться очікувати до 30 днів відповідно до положень законодавства. Оперативні консультації можна отримати лише завдяки давнім особистим знайомствам із представниками митних органів. Окрім вище зазначеного, учасники ФГД згадували про низький рівень технічного оснащення регіональних митниць. Зокрема, не всі митниці забезпечені генераторами, що призводить до затримок митного оформлення вантажів під час екстрених відключень електропостачання.

Стосовно роботи у системі NCTS. Один з учасників фокус-групи поділився досвідом оформлення декларацій із використанням нової системи. На жаль, підготовка заявки на отримання спрощення за загальною фінансовою гарантією виявилась для учасника ФГД складним завданням. Актуальною, на його думку, залишається організація заходів для представників бізнесу, де б надавалися роз`яснення щодо роботи в системі, а також процесу підготовки та заповнення документів, необхідних для отримання спрощень.

Щодо підтвердження кваліфікації митними брокерами і правил ведення митно-брокерської діяльності думки учасників збігаються: заходи з підвищення кваліфікації митних брокерів, інформування про нововведення у законодавстві та обмін досвідом спеціалістів мають здійснюватися системно та регулярно.

РЕЗУЛЬТАТИ П’ЯТОЇ ФОКУС-ГРУПИ «МОНІТОРИНГ ЗМІН У МИТНІЙ СФЕРІ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАПРОВАДЖЕННЯМ В УКРАЇНІ ВОЄННОГО СТАНУ»

Такі фокус-групові дискусії АМБУ планує проводити щомісяця з метою моніторингу змін у митній сфері, пов’язаних із запровадженням в Україні воєнного стану.

Якщо Ви бажаєте долучитися до обговорення – направляйте нам запит на e-mail: info@ambu.org.ua, або зателефонуйте: +380953046894

Будемо раді бачити Вас серед учасників наших наступних заходів.

РЕЗУЛЬТАТИ СЬОМОЇ ФОКУС-ГРУПИ «МОНІТОРИНГ ЗМІН У МИТНІЙ СФЕРІ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАПРОВАДЖЕННЯМ В УКРАЇНІ ВОЄННОГО СТАНУ»

Telegram | Facebook | Site | Linked In

Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту Підтримка «Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю» за сприяння Європейського Союзу (https://ec.europa.eu/info/aid-development-cooperation-fundamental-rights_en), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Асоціації митних брокерів України і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.