РЕЗУЛЬТАТИ ДРУГОЇ ФОКУС-ГРУПИ «МОНІТОРИНГ ЗМІН У МИТНІЙ СФЕРІ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАПРОВАДЖЕННЯМ В УКРАЇНІ ВОЄННОГО СТАНУ»

 

30 вересня 2022 року Асоціація митних брокерів України провела другу фокус-групову дискусію щодо чинних умов здійснення експортно-імпортних операцій, взаємодії з представниками Держмитслужби.

Учасники дискусії – митні брокери, представники логістичних компаній, національні експерти з питань митної політики.

Обговорили поточний стан оформлення експортних та імпортних операцій на території України, експерти представили статистику з посиланням на офіційні джерела.

Кількість експортних операцій значно зменшилась порівняно з довоєнним періодом. До початку збройної агресії Україна експортувала товарів на рівні 6 млрд. USD щомісяця, проте наразі цей показник становить 3.4 млрд. USD, тобто скоротився майже на половину. Найбільшу частку експорту на сьогодні становлять продукти рослинного походження, недорогоцінні метали, олія, мінеральні продукти – Україна залишається сировинною державою.

Щодо географії: найбільше скоротився експорт до держав Північної Африки та Азії. Є певні позитивні зміни, проте вони обмежуються лише зерновою ініціативою.

Зернові трейдери змінили логістику – перейшли з портів на автотранспорт. В основному прокладають логістичний шлях через Запоріжжя – Кривий Ріг – Миколаїв – Одесу – шлях, на якому спостерігається посилення ракетних ударів, що надзвичайно ускладнює перевезення.

Основні країни експорту товарів після початку воєнної агресії росії в Україні: Польща, Румунія, Туреччина, Китай, Нідерланди, Іспанія, Болгарія, Єгипет, Індія, Угорщина. Експорт товарів у напрямку країн ЄС за серпень 2022 року склав 90% від експорту товарів у зазначені країни у серпні 2021 року.

Учасники групи зазначили організацію логістики (при експорті всіх груп товарів) і високу вартість перевезення вантажів як основні перешкоди під час здійснення експорту товарів. Також проблемою є брак відповідних фахівців (представників митниці, митних брокерів) на територіях, які були під окупацією.

Збільшенню експорту товарів, на думку учасників групи, сприятимуть розробка та прийняття державних програм, метою яких буде повернення кваліфікованих кадрів до України, створення логістичних центрів за прикладом Литви, розвиток залізничного сполучення з ЄС (нові колії, вантажні вагони) тощо.

Також митні брокери відмітили збільшення запитів на оформлення експорту на території країн Європи протягом останнього часу.

Обговорюючи тенденції в імпорті товарів в Україну, експерти зазначили про значне зменшення його обсягу не лише порівняно з довоєнним періодом, але і протягом воєнного часу.

Станом на серпень від початку 2022 року – понад чверть імпорту товарів в Україну припадає на паливно-енергетичні матеріали, значну частку імпорту становлять машини та технічне обладнання, продукти хімічної промисловості, продовольчі та сільськогосподарські товари.

Учасники групи звернули увагу на збільшення імпорту товарів секонд хенду порівняно з довоєнним періодом та значну кількість ввезених автомобілів за пільговими ставками.

Практикуючі митні брокери відмітили основні товари, з якими стикаються під час декларування, а саме: фармацевтичну продукцію, продовольчі товари, побутову хімію. Актуальною є тенденція до незаповненості складів, що спричинена швидкою реалізацією товарів.

До проблемних питань при імпорті товарів учасники групи віднесли: черги на кордоні (затримки в тому числі з європейської сторони – наприклад, довготривала процедура проходження фітосанітарного контролю на території Угорщини), процвітаюча контрабанда (така як ввезення нового одягу під виглядом секонд хенду), питання підтвердження митної вартості.

Щодо діяльності представників митниць у різних регіонах України – здебільшого учасники відмічають високу якість, швидкість роботи та простоту взаємодії під час здійснення митного оформлення протягом останнього часу.

Нагальними залишаються такі завдання:

  • збільшення швидкості оформлення вантажів на кордоні (збільшення кількості пунктів пропуску, або кількості смуг у діючих автомобільних пунктах пропуску)
  • покращення якості надання послуг з боку митних органів на деяких регіональних митницях (Черкаська та Хмельницька) – багато вимог додаткових (підтверджуючих) документів по товарам, які давно ввозяться на територію України

РЕЗУЛЬТАТИ ПЕРШОЇ ФОКУС-ГРУПИ «МОНІТОРИНГ ЗМІН У МИТНІЙ СФЕРІ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАПРОВАДЖЕННЯМ В УКРАЇНІ ВОЄННОГО СТАНУ»

Такі фокус-групові дискусії АМБУ планує проводити щомісяця з метою моніторингу змін у митній сфері, пов’язаних із запровадженням в Україні воєнного стану.

Якщо Ви бажаєте долучитися до обговорення – направте нам запит на e-mail: info@ambu.org.ua, або зателефонуйте: +380953046894

Будемо раді бачити Вас серед учасників наших наступних заходів.

Запис семінару доступний за посиланням online-семінар: «Перехід до міжнародного застосування NCTS в Україні»

РЕЗУЛЬТАТИ ТРЕТЬОЇ ФОКУС-ГРУПИ «МОНІТОРИНГ ЗМІН У МИТНІЙ СФЕРІ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАПРОВАДЖЕННЯМ В УКРАЇНІ ВОЄННОГО СТАНУ»

Telegram | Facebook | Site | Linked In

Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту Підтримка «Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю» за сприяння Європейського Союзу (https://ec.europa.eu/info/aid-development-cooperation-fundamental-rights_en), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Асоціації митних брокерів України і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.