29 березня 2024 року відбувся круглий стіл «Українська митниця в умовах вступу України до Європейського союзу».

 Основні тези з дискусії:

‍Директор Асоціації митних брокерів України Ілля Зібницький наголосив про важливість співпраці та комунікації всіх учасників реформ, громадського середовища та митних експертів.

‍ Зауважив, що важливим є також персонал і освіта фахівців.

Закликав до вирішення всіх питань шляхом діалогу, звернення до Громадської ради при Державній митній службі України.

Заступник Голови Державної митної служби України Владислав Суворов зазначив, що європейська інтеграція України має розпочинатися саме з митної реформи, адже у свій час створення спільного митного простору стало початковим етапом для формування власне Європейського Союзу. Крім того, за останні роки спільно з Міністерством фінансів та міжнародними партнерами митна служба зробила багато речей в напрямку європейської інтеграції. Одна з найбільш вагомих – це вступ України до Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами.

В свою чергу Олександр Москаленко, Директор департаменту митної політики Міністерства фінансів України, наголосив, що за впровадженням реформ стоїть кропітка робота митників, зокрема, в напрямку зменшення незручностей для бізнесу. Він також зазначив, що впровадження європейських норм допомагає викорінити корупційну складову, або необхідність «особистого знайомства» бізнесу з працівниками митниці.

‍Зібрались близько двох десятків представників держави, бізнесу, профільних асоціацій, експертного середовища тощо, а також ще понад 200 учасників з усіх куточків України у форматі онлайн.

Під час події була презентована робота «Майбутнє української митниці в умовах вступу в ЄС»авторства працівників #ІЕД Oksana Kuziakiv, Yevhen Anhel та Andrii Butin.

Читайте тези з цього заходу за посиланням: https://bit.ly/CustomsEU_report

А також дивіться сам захід: https://bit.ly/CustomsEU_YouTube