РЕЗУЛЬТАТИ ТРЕТЬОЇ ФОКУС-ГРУПИ «МОНІТОРИНГ ЗМІН У МИТНІЙ СФЕРІ В УМОВАХ РОСІЙСЬКОЇ АГРЕСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ»

14 липня 2023 року Асоціація митних брокерів України провела третю в цьому році фокус-групову дискусію щодо чинних умов здійснення експортно-імпортних операцій, оформлення транзитних вантажів, взаємодії з представниками Держмитслужби.

Учасники дискусії – митні брокери, обговорюючи тенденції ЗЕД впродовж останніх кількох місяців, зазначили про відсутність значимих змін. Це стосується як напрямів експорту та імпорту товарів, так і логістичних викликів щодо їх здійснення.

У зв`язку з воєнною агресією росії в Україні переважна більшість оформлень товарів здійснюється на кордоні України/ЄС у міжнародних автомобільних пунктах пропуску (МАПП) та залізничними шляхами. Порти не працюють.

У планах учасників ФГД отримати спеціальні спрощення, щоб мати можливість оформлювати та подавати декларації Т1.

Завантаженість автомобільних пунктів пропуску чимала: перевізники проводять у чергах від 3 до 10 днів, незважаючи на роботу механізму електронної черги.

Також учасники відзначили, що мають місце затримки з видачею сертифікатів EUR-1: бувають випадки, коли вимагається більший перелік докуметів, а також довше необхідно чекати на отримання сертифікату.

Щодо оформлення декларацій Т1 у напрямку України: митні брокери вказують на випадки, коли деякі митні брокери країн ЄС (наприклад Словенії) відмовляються відкривати декларації Т1 до місця призначення в Україні, мотивуючи високим ризиком недоставки товару кінцевому отримувачу і як наслідок – наявністю проблем із закриттям наданої декларації.

Стосовно оформлення товарів у режимі «імпорту» учасники зазначили проблему тривалості процедури проходження фітоконтролю на підкарантинні товари: кожна партія при наявності навіть фітосертифікату продавця їде в лабораторію, яка знаходиться в іншому місті, у зв`язку з чим процедура проходження фітоконтролю займає 2 доби.

Учасники ФГД очікують на зміни, які заплановані на листопад 2023 року, а саме – відміну декларацій типу ЕА. Оскільки чимало представників бізнесу не розуміють як система буде працювати надалі у зв`язку з вказаними змінами, представникам Державної митної служби України було б доречно заздалегідь надати роз`яснення бізнесу під час проведення профільних онлайн-заходів, розміщення спеціальних інформаційних повідомлень на сайті тощо.

Митні брокери надають перевагу оформленню однотипних товарів у режимі «імпорту». У разі якщо клієнт надає складні документи або потенційні ризикові, брокери можуть відмовити в оформленні з метою виключення ускладненої комунікації з представниками митних органів та спрацювання Автоматизованої системи аналізу та управління ризиками (АСАУР) на конкретну поставку.

Бізнес відзначає проблематику митного оформлення експрес-відправлень у випадках, коли товар фізично знаходиться в іншому місті. При цьому навіть наявність статусу АЕО не скасовує проведення обов`язкових доглядів партій товару, незважаючи на відсутність затверджених процесів.

Стосовно взаємодії з митними органами учасники зауважили, що є певні позитивні нововведення на регіональних митницях, а саме: полтавська митниця створила Телеграм-бот, де викладають нормативні документи для інформування бізнесу. Є також можливість відправити запитання у бот для представників бізнесу.

У цілому учасники групи відмічають, що комунікація з митними інспекторами відбувається достатньо ефективно на митницях, де учасники здійснюють оформлення вантажів, адже взаємодія відбувається на постійній основі.

Такі фокус-групові дискусії АМБУ планує проводити надалі регулярно з метою моніторингу змін у митній сфері, пов’язаних із запровадженням в Україні воєнного стану.

Якщо Ви бажаєте долучитися до обговорення – направте нам запит на e-mail: info@ambu.org.ua, або зателефонуйте: +380953046894

Будемо раді бачити Вас серед учасників наших наступних заходів.

 

Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту Підтримка «Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю» за сприяння Європейського Союзу (https://ec.europa.eu/info/aid-development-cooperation-fundamental-rights_en), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Асоціації митних брокерів України і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.