Протягом квітня-жовтня 2023 року Асоціація митних брокерів України у співпраці з громадською організацією «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» в рамках проєкту «Підтримка Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю», який реалізується ІЕД за сприяння Європейського Союзу, та співфінансування Міжнародного фонду «Відродження» та ATLAS Network, впроваджувала проєкт «Моніторинг змін у митній сфері, пов’язаних із запровадженням в Україні воєнного стану».

Метою дослідження став моніторинг змін процедури митного оформлення товарів у зв’язку з повномасштабною військовою агресією Росії проти України.

Моніторинг був спрямований на збір і аналіз даних щодо таких складових:

  • Актуальні тенденції здійснення експортних операцій (основні проблеми та шляхи їх вирішення).

  • Наявні проблемні питання під час оформлення імпортних операцій та шляхи їх вирішення.

  • Оцінка діяльності Держмитслужби під час воєнного стану (комунікація співробітників митниці з представниками бізнесу, зміни після запровадження в Україні воєнного стану).

Для реалізації громадського моніторингу було обрано метод фокус-групових дискусій з митними брокерами та експертами (за допомогою програмного забезпечення Zoom). Всього проведено 4 фокус-групи, в яких взяло участь 26 респондентів.

ФГД 1 – 07.04.23 – 7 учасників

ФГД 2 – 18.05.23 – 6 учасників

ФГД 3 – 14.07.23 – 6 учасників

ФГД 4 – 22.09.23 – 7 учасників

Наприкінці періоду моніторингу також було проведено одне глибинне інтерв`ю з експертом з метою обговорення та уточнення основних тенденцій, що відбулись у процедурах митного оформлення товарів в Україні впродовж 2023 року.

Моніторинг змін у процедурах митного оформлення товарів у зв’язку з повномасштабною військовою агресією росії проти України був із зацікавленістю сприйнятий та підтриманий його ключовою аудиторією – представниками ЗЕД, митними брокерами та експертами, які спеціалізуються на питаннях реформування органів, що реалізують митну політику в Україні.

Аналітичний звіт_Моніторинг_АМБУ 10 2023_fin

Проблеми та рекомендації ФГД 2023.pptx