29 квітня 2021 року відбувся круглий стіл, присвячений обговоренню результатів проєкту «Громадський моніторинг Одеської, Галицької та Київської митниць», проведеного Асоціацією митних брокерів України в рамках проєкту «Підтримка громадської ініціативи «За чесну і прозору митницю», який реалізується Інститутом економічних досліджень і політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу,  МФ « Відродження» та ATLAS Network.

До обговорення результатів моніторингу долучилися представники Інституту економічних досліджень та політичних організацій, ДМСУ, профільних асоціацій, митні брокери, імпортери, експедитори, експортери, логістичні оператори, міжнародні перевізники, складські організації.

Стислі висновки за результатами громадського моніторингу:

  • запровадження нових інформаційних і цифрових сервісів сприймається представниками бізнесу як прогресивне
  • позитивні зміни на митниці: «Єдине вікно»; декларації ЕА, АА; NCTS, AEO
  • невисока обізнаність представників бізнесу щодо сучасних цифрових сервісів і нововведень на митниці
  • суперечливі думки бізнесу щодо успіхів у подоланні корупції на митниці
  • занепокоєність низькими темпами і непослідовністю реформування митної політики
  • незадовільна інфраструктура, брак або моральне застаріле технічне забезпечення більшості регіональних митниць, передусім МАПП.

Учасники Круглого столу взяли активну участь у дискусії стосовно результатів дослідження.

Андрій Бутін, Старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, подякував за проведену роботу, зокрема за зібрану інформацію щодо слабких сторін в роботі цифрових програмних продуктів митниці та рекомендацій щодо їх покращення.

Платонов Олег Ісаакович, Президент Асоціації транспортно-експедиторських та логістичних організацій України «Укрзовніштранс», відзначив необхідність долучитися до розгляду проблематики та рекомендацій за результатами дослідження не лише Державну митну службу України, а й центральні органи виконавчої влади, керівництво ОТГ, так як був порушений широкий спектр питань, за реалізацію яких відповідають не лише представники Державної митної служби України.

Іванченко Едуард Пилипович, професор Української технологічної Академії, доктор юридичних наук, академік, державний радник Митної служби третього рангу (1991-2011), підкреслив практичну значимість проведеного моніторингу та висловив сподівання, що хоча б деякі питання будуть розглянуті та вирішені органами виконавчої влади України.

Додатковим поштовхом до змін на краще може бути продовження системного громадського моніторингу регіональних митниць, своєчасне оприлюднення та широке обговорення його результатів, залучення до моніторингу якомога більшої кількості зацікавлених осіб із боку бізнесу та професіональних об’єднань.

 Посилання на відео: https://www.youtube.com/watch?v=HNouikCRCog

Презентація

Telegram | Facebook | Site | Linked In

 Цей захід підготовлений в рамках проєкту Підтримка «Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю» за сприяння Європейського Союзу (https://ec.europa.eu/info/aid-development-cooperation-fundamental-rights_en), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій. Думки висловлені протягом заходу є виключною відповідальністю їхніх авторів (Асоціації митних брокерів України) і жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу.